Майже всі люди, які займаються спортом, продумують план в короткій перспективі. Вони бігають, підвищують витривалість, тягають залізо для підвищення сили, займаються м’язовими обсягами і тд. Всі ці тренувальні методики загальнодоступні і більшість людей в залі хоча б трохи, але розуміють, чим вони займаються. Проте, мало хто прораховує все наперед, думаючи про довгострокову перспективу. І розвиток балансу – це те, що найчастіше упускається, але рано чи пізно стає каменем спотикання навіть для тренованих спортсменів.

Балансборд – це те, що дозволяє розвивати баланс і координацію вже зараз, поєднуючи з розвитком інших якостей. Більш того, тренування на балансувальній дошці сприяють підвищенню фізичної і розумової продуктивності і в інших завданнях: від спорту до повсякденного життя, здоров’я і самопочуття. Тому чим раніше ви почнете розвивати рівновагу за допомогою баланс борда, тим більше переваг зможете отримати в довгостроковій перспективі.

Щоб зрозуміти, про які переваги йдеться, пропонуємо ознайомитися з 9 головними плюсами розвитку рівноваги і координації на балансувальній дошці.

1. Підвищення атлетизму і тренованості

Сьогодні в спорті прийнято розділяти якості на вузькоспеціалізовані і загальні, хоча раніше для опису всієї сукупності умінь використовувалося одне слово – «атлетизм». Тренування на балансборді можуть істотно підвищити ваш атлетизм, чим би ви не займалися: бодібілдинг, фітнес, фехтування, важка атлетика, єдиноборства та інші дисципліни.

Що дає балансборд:

  • Покращує нейром’язовий зв’язок і швидкість реакції (вміння швидше здійснювати м’язові напруги у відповідь на сигнали мозку);
  • Уміння швидко переходити від наступу в оборону і навпаки;
  • Швидше реагувати на м’яч в ігрових видах спорту;
  • Зробить стійку більш стійкою за рахунок кращої рівноваги і розвитку глибинних м’язів;
  • Підвищить спритність, реакцію і вибухові стрибки у волейболі, баскетболі та інших видах спорту.

Також робота з балансбордом суттєво вплине на координацію. Це повністю тренований навик, який необхідний скрізь, як в єдиноборствах і багатьох дисциплінах, так і в повсякденному житті. За допомогою балансборда ви можете істотно скоротити кількість енергії, яка необхідна для здійснення певних дій (максимізація ККД).
Якщо ж ви гімнаст, скейтер, сноубордист, любитель водних видів спорту, стабілізація тіла і розвиток рівноваги є первинними навичками, які визначають прогресування.

2. Зниження ризиків пошкодження щиколотки і стопи

Згідно з дослідженнями, велика частина всіх травм в повсякденному житті, викликана втратою рівноваги. Це відбувається не тільки в зимовий сезон і під час ожеледі, підвернути кісточку можна скрізь, навіть при ходьбі по парку або будь-якій дорозі. Регулярний розвиток рівноваги на баланс борді здатний істотно знизити ризики отримання травм. Організм вчиться швидко реагувати на зміну положення, тому при підворіть щиколотки ви навряд чи впадете на бік, отримуючи більш серйозні пошкодження.
Також тренування зміцнюють безліч глибинних м’язів, сухожилля і зв’язки, що робить постановку стоп більш впевненою і міцною.

Пошкодження щиколотки при постановці стопи – дуже популярна травма, як в спорті, так і повсякденному житті. Недавній бій Коннора Макгрегора закінчився саме такою травмою, хоча мова йде про професіонала світового класу з найвищим рівнем тренованості. Якщо ж враховувати звичайних людей, особливо при наявності зайвої ваги, ризики подібного результату багаторазово підвищуються.

Американський журнал спорту і медицини досліджував вплив балансбордів різних розмірів на зміцнення стопи. Всі досліди з’ясували, що незалежно від вибору баланс борда для покупки, зміцнює гомілковостопний, колінний і тазостегновий суглоби, робить зв’язки і сухожилля більш міцними і міцними.

3. Поліпшення мозкової активності і когнітивних функцій

Ряд досліджень за участю відомого фахівця Dr. Jean Jaures, виявив велику кількість позитивних впливів балансборда на вестибулярний апарат. Проте, найнесподіванішим стало те, що дошка для балансування здатна покращувати розумову активність, особливо поліпшення концентрації і фокусування. Якщо коротко, то вся наша моторика безпосередньо зав’язана на роботі вестибулярного апарату. Розвиваючи його, ми здатні покращувати сприйняття навколишнього світу і реагувати на все швидше.

При дослідженні впливу балансборда на розумові здібності, виявили такі позитивні ефекти:

  • Розвиток вестибулярного апарату;
  • Поліпшення фокусування і контролю зору (за рахунок підвищення швидкості передачі нейронів);
  • Підвищення координації;
  • Поліпшення мовного апарату;
  • Уміння довше зберігати концентрацію на об’єкті.

Подібні дослідження розкривають величезний потенціал для майбутніх експериментів, враховуючи те, що вправи на балансборді здатні відчутно впливати не тільки на фізичне тіло, але і на розумові здібності. Також це стає особливо важливим для дітей. Купівля балансборда дітям може істотно поліпшити їх розумовий розвиток.

4. Безмежні можливості для прогресування

Коли ми приходимо в зал, ми бачимо безліч можливостей для нескінченного прогресування. Коли з тим же принципом новачки оцінюють потенціал балансування, то найчастіше вони бачать лише звичайне перекочування на ролері і балансування на місці.

Проте, тренування з балансбордом мають таку ж градацію складності, як і вправи у фітнесі. Ви можете:

  • Використовувати складні пози;
  • Ускладнювати техніки;
  • Застосовувати додаткові обтяження (гирі, штанги, гумові джгути, гантелі та інші);
  • Використовувати статичні і динамічні навантаження;
  • Використовувати різні типи дощок для балансу.

Ці принципи ускладнення здатні забезпечити безмежні можливості для прогресування, які будуть зберігати актуальність протягом десятків років.

5. Ефективне опрацювання м’язів кора

Незважаючи на те, що прокачування преса є одним з найпопулярніших варіантів фізичних навантажень (в фітнесі і домашніх тренуваннях), загальний стан м’язів кора найчастіше залишається незадовільним. На це позначається м’язовий дисбаланс, відсутність комплексного підходу (закачування лише одних зон), відсутність систематичності, акцент лише на зовнішній вигляд і інші фактори.

Балансборд для рівноваги – це те, що дозволяє зміцнювати всю ділянку м’язів кора і мускулатури, яка стабілізує корпус (від початку шиї до м’язів тазового дна). Ці м’язи відповідають за рухливість хребта і постійно застосовуються протягом усього життя. Тому опрацювання кора на балансборді – це ефективний спосіб поліпшити якість життя, фізичну форму і продуктивність. Також це істотно позначиться на рельєфі і тонусі м’язів.

Основні ефекти від використання баланс дошки для розвитку кора:

  • Зміцнення і задіяння глибинних шарів, які зазвичай не залучаються до роботи в фітнес вправах;
  • Поліпшення постави за рахунок стабілізації розгиначів спини та інших м’язів, що фіксують хребет;
  • Усунення дисбалансу в розвитку кора;
  • Поліпшення рельєфності мускулатури в області живота, боків, спини;
  • Зниження ризиків отримати травму;
  • Поліпшення фіксації внутрішніх органів (доведено, що «тугий» кор здатний навіть знизити ризики при апендициті);
  • Зміцнення попереку без необхідності проводити закачування;
  • Профілактика гриж і протрузій;
  • Зниження шкідливого впливу сидячого навантаження.

6. Поліпшення постави

Проблема постави в сучасному світі стала по-справжньому масовою. Цьому сприяє сидячий спосіб життя, часте перебування в одному положенні, невірне розташування монітора і екрану телефонів при перегляді, втрата тонусу м’язів. Навіть при відвідуванні залів у деяких спортсменів може погіршуватися постава, що пов’язано з невірним розподілом пріоритетів між жимами і тягами.

Основні ознаки погіршення постави:

  • Посилення горба в лопаткової і шийної зонах;
  • Похилі вперед плечі;
  • У природному положенні погляд спрямований під кутом вниз (замість горизонту);
  • Нахил шиї за рахунок укорочення м’язів в області гортані і перерозтягування м’язів потиличної області;
  • Гіперлордоз.

Тренування з бордом для рівноваги – це ефективний спосіб виправити основні проблеми без ризиків для здоров’я. Навіть якщо від динамічних вправ ви відчуваєте болі, підвищення тиску, запаморочення та інші негативні ефекти, то при робота з балансбордом ви будете позбавлена цих явищ. Дошка опрацьовує глибокі шари м’язів, що глобально позначається на якості життя і здоров’я: від поліпшення харчування мозку, до зниження навантаження на хребет.

7. Підвищення силових показників

Тренування з баланс бордом підвищують силові показники, навіть якщо ви давно займаєтеся силовими видами спорту. Такий ефект здійснюється за рахунок задіяння глибоких м’язів, які зазвичай не навантажуються в звичайних динамічних рухах. У бодібілдингу м’язам-стабілізаторам приділяється велика увага, так як їх розвиток підвищує загальну тренованість. Балансборд – це альтернативний і ефективний спосіб опрацювання всіх глибоких м’язів.

Особливо ефективні тренування з бордом для:

  • Грудних;
  • Спина;
  • Тазостегнової ділянки;
  • Ніг.

Ці м’язи беруть участь в більшості базових рухів, тому балансборд здатний підвищити прогрес в них. Навіть якщо ви легко працюєте з вагою обтяжень х2 від власного, вправи на баланс борді принесуть велику користь за рахунок включення «мертвих» м’язів. Також в таких тренуваннях можна прогресувати нескінченно, якщо підключити до дошки пару гантель або гирю. Це досить складний тренінг, який зможе потужно навантажити навіть професійних атлетів.

8. Ідеально підходить для дітей і підлітків

Помилково сприймати балансборд, як тренажер тільки для серфінгістів і сноубордистів. Для дітей баланс борд корисний навіть більше, ніж для спортсменів. Безліч досліджень доводять, що в нинішній час діти недоотримують фізичні навантаження, що може негативно позначитися на розвитку опорно-рухового апарату.

Тренування з балансом – це високоефективний і неймовірно захоплюючий спосіб компенсувати будь-які недоліки фізичної активності і уникнути ризиків травмуватися.

Сьогодні в США і Європі існують цілі класи, де використовуються балансборди для дитячих груп. На жаль, в Україні доведеться купити балансборд самостійно і персонально, так як західні тенденції ще не дійшли до спортивних секцій і шкільної фізичної освіти.

9. Поліпшення зв’язку «мозок-м’язи»

Швидкість взаємодії мозку з м’язами грає найважливішу роль. Вона позначається на всьому, починаючи від фізичної продуктивності, до якості життя в цілому. Ті, хто розвивають цей зв’язок, здатні реагувати набагато швидше (наприклад, це відзначається в єдиноборствах). Навіть у фітнесі зв’язок «мозок-м’язи» більшою мірою визначає прогресування, так як вміння фокусувати навантаження на потрібній області мускулатури відчутно впливає на зростання обсягів, сили і витривалості.

Вправи на балансборді спрямовані на посилення передачі нейронів і прискорення виконання команд мозку м’язами. Подібний ефект відбувається через те, що під час балансування на дошці ви змушені кожну секунду координувати рухи і положення тіла. Це змушує мозок працювати швидше, щоб «обробити» всі сигнали.
В цілому, розвиток зв’язку «мозок-м’язи» сильно позначається на тренування інших фізичних якостей.

Posted by

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *